زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

لسان اللسان‌ (کتاب)





«لسان اللسان» یا «تهذیب لسان العرب» تلخیص کتاب «لسان العرب» ابن منظور ، از معاجم لغت عرب به شمار می‌رود. این اثر از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین فرهنگ‌های لغت تا به امروز است که نه تنها در لغت، بلکه سرمایه‌ای در کتب ادبی، نحوی، فقه ، تفسیر ، صرف و شرح حدیث به شمار می‌رود.


۱ - ساختار کتاب



در چینش کتاب و ترتیب لغات، راهی غیر از اصل خود یعنی لسان العرب پیش گرفته شده است؛ زیرا در «لسان العرب»، ترتیب لغت بر اساس حرف آخر سپس حرف اول کلمات لحاظ شده است؛ ولی در این کتاب طبق حرف اول کلمه و به ترتیب حروف الفبا (همچون لغت نامه‌های جدید انگلیسی و فارسی) مرتب شده که جستجو در این فرهنگ دو جلدی را ساده تر کرده است.

۲ - گزارش محتوا



جلد اول با مقدمه‌ای از ناشر مشتمل بر ساختار و دلیل خلاصه کردن کتاب آغاز شده است. متن این جلد مشتمل بر ترجمه ی واژگانی است که با حروف الف تا شین شروع شده است.
جلد دوم حاوی ترجمه ی واژگانی است که با حروف صاد تا یاء شروع شده است.
این معجم موسوعه‌ای بزرگ از شعر با حدود ۳۰ هزار بیت شعر بوده است؛ لذا به علت مبسوط بودن کتاب، عبدالله علی مهنا تلاش کرده است که کتاب را طوری تلخیص کند که علاوه بر آنکه احتیاجات دانشجویان و دانش پژوهان را برطرف کنند، طریق به دست آوردن معانی لغات را سهل و آسان گرداند. در این امر فقط مطالب اضافی از قبیل معانی متکرر و شواهد شعری و قصیده‌های طولانی و مثالهای فراوان ذیل واژگان حذف شده است.

۳ - منبع


نرم افزار قاموس، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب لغت عرب




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.